Taizé nieuws

Nicolaaskerk - Helvoirt

Nicolaaskerk maakt deel uit van de R.K. Parochie Heilige Edith Stein - Vught

website; www.parochieedithstein.nl

Taizé Nieuws

In Taizé zelf was het dit jaar een drukke zomer voor de internationale ontmoetingen.

 

Net als elk jaar, werd deze zomer weer getekend door de aanwezigheid van de duizenden jongeren die vanuit heel Europa en verder gekomen waren, alsmede de 250 vrijwilligers vanuit de hele wereld. Verschillende groepen jongeren die onderweg waren naar de Wereldjongerendagen in Krakau, maakten van de gelegenheid gebruik om ook een paar dagen in Taizé door te brengen: er waren groepen uit China, Kenia, Bolivia, Mexico, Laos, Peru, Haïti, India, Puerto Rico... Enkele kerkleiders kwamen na Krakau ook langs, waaronder bisschoppen uit Maleisië, Haïti en Guatemala. Voor de zomer kwamen ook enkele kinderen uit Oekraïne, vluchtelingen uit het oosten van het land, naar Taizé om vakantie te vieren, net als vorig jaar.

Elke week droeg broeder Alois een overweging voor en deelde hij het laatste nieuws. In enkele gevallen gaf hij ook het woord aan anderen—een vertegenwoordiger van de vluchtelingenhulp van de Jezuïeten, een vrijwilliger uit Chad, twee jonge vluchtelingen die al tien maanden in Taizé verblijven. Het wereldnieuws was steeds aanwezig in de gedachten van de mensen die hier bijeen waren gekomen op de heuvel, zowel in de woorden van de sprekers die hun ervaringen deelden met betrekking tot de huidige uitdagingen, als in de intenties die tijdens de avondgebeden werden voorgelezen. De zondag na de moord op Pater Hamel in Saint-Etienne-du-Rouvray, kwamen jonge moslimvluchtelingen naar de eucharistie als een teken van solidariteit. De campagne "Exiles: Welcome First", een initiatief van de Verenigde Protestantse Kerk van Frankrijk, was begin juli ook zichtbaar aanwezig in Taizé.

 

 

 

TAIZÉ-VIERING op zaterdag 21 januari 2017

 

‘BLIJF ERIN GELOVEN’

 

2000 jaar geleden toen Jezus nog midden tussen de apostelen stond, was dat gemakkelijk. Maar ook toen was het vaak moeilijk door de tegenstand. Ze zagen ook soms de twijfel bij Jezus, die zich dan terugtrok. Hij zocht kracht om verder te gaan. Kracht om te bidden. In die tijd zeiden de apostelen tot de Heer:” Heer, geef ons meer geloof.” Een smeekbede.

Wanneer men alle ellende in de wereld ziet: oorlog, geweld, al die mensen op de vlucht, ook om ons heen en om onszelf: tegenslag, dan zeggen we: “Heer, we zien het niet meer. Geef ons meer geloof”.

Etty Hillesum, een jonge vrouw uit Amsterdam, geboren in een Nederlands-Joodse familie, die bekendheid kreeg door de publicatie van haar dagboek en getransporteerd werd naar Auschwitz, ziet hoe haar volk wordt uitgemoord en roept:” Hoe kan God dit toelaten!” Zij zegt dan:” Wij mogen God niet ter verantwoording roepen, hij mag òns ter verantwoording roepen.” Maar in haar dagboek schrijft ze dat ze in de ellende haar geloof terug vindt.

We kennen allemaal mensen die ondanks alles de moed erin houden. Zich staande weten te houden. Het leven stelt ons steeds weer op de proef.

Laten we nadenken over ons geloof. “Nadenken over het geloof is belangrijk, maar niet voldoende”, zegt Frère Aloïs uit Taizé. En hij vervolgt: “Juist door het vieren van de geheimen van het geloof, dringen we er dieper tot door. De schoonheid van de oecumenische Taizé-vieringen draagt bij aan de vreugde van het geloof. Alle ervaringen uit een mensenleven vinden er een weerklank in, hebben plaats: blijdschap zowel als pijn, geboorte zowel als dood, de nabijheid van God als ook zijn ondoorgrondelijkheid.

 

De Taizé-viering vindt plaats in de H. Nicolaaskerk aan de Kastanjelaan in Helvoirt. Met medewerking van het Taizé-koor uit Helvoirt met solisten. Zij worden ondersteund door dwarsfluit, hobo, fagot, klarinet, marimba en orgel. Het geheel staat o.l.v. Anton Klerx.

 

Aanvang viering: 19.00 uur. Inzingen om 18.45 uur. U bent van harte welkom.

Informatie: www.hnicolaas.nl en www.pkn-helvoirt-haaren.nl

Inlichtingen: klerx.anton@gmail.com

 

Ria Klerx, lid werkgroep ‘Taizé in Helvoirt’

 

Nicolaaskerk - Helvoirt - Kastanjelaan 16 - 5268CA - tel. 0411 -645384 - IBAN: NL93 Rabo 0121 1090 89